Mijn momentjes

Momenten uit mijn leven die ik wil delen

Handenbindertje

maart10

Ik sta in de buurt bekend als lastig kind. Iedereen weet het, slecht slapen, moeilijk met eten en het liefst buiten met de jongens uit de buurt spelen. Aanvoeder bij het uithalen van kattenkwaad en als er weer wat gebeurt dat niet door de beugel kan wijzen de beschuldigende vingers meestal in mijn richting. Mam heeft haar handen vol aan mij, maar blijft altijd lief en geduldig. Als ik weer eens vuil en met slordige kleren thuiskom staat mam in de achtertuin en maakt over de heg onder het was ophangen een praatje met de buurvrouw.

Die kijkt me afkeurend aan en zegt; ‘Dat jij haar zo haar gang laat gaan. Ik zou zo denken dat je met al die kinderen al werk genoeg hebt. Als ík er zo’n handenbindertje tussen had, zou ik haar die streken snel afgeleerd hebben. Je moet haar geregeld eens flink onder handen nemen. Je moet haar strenger straffen. Af en toe een stevig pak slaag zou haar goed doen’. Mam zegt wijselijk niets. Ze neemt me mee naar binnen. Ik krijg geen pak slaag, maar ze helpt me met handen wassen en weer een ander stel door de oudere kinderen al afgedragen kleren waarmee ik straks weer buiten mag ravotten. Ik krijg een boterham die ik voor deze keer eens braaf opeet.

Die dag loop ik te broeden over de uitspraak van de buurvrouw. Ik heb toch nog nooit de handen van iemand vastgebonden? De volgende dag is het zaterdag. Baddag, heerlijk. De kuip wordt weer in de keuken gezet en om beurten gaat iedereen in bad. De oudsten eerst. Als jongste van de kinderen mogen mijn broertje en ik als laatste van het hele stel naar hartelust kliederen en spelen. Altijd dolle pret. Als we klaar zijn, droogt mijn oudste zus mijn broertje af, mam haalt mij uit bad. ‘Mam, wat is een handenbindertje’, vraag ik. Mam pakt me half afgedroogd op en knuffelt me stevig. Na nog een dikke klapzoen zegt ze:’Het liefste kleine meisje op de wereld, dat nog moet leren dat ze goed moet slapen en eten’. Ik geef een dikke knuffel terug en zeg: ‘Jij bent de aller, allér allerliefste mama van de hele wereld’. Ik neem me plechtig voor om nóóit meer stout te zijn.

Email will not be published

Website example

Your Comment: