Mijn momentjes

Momenten uit mijn leven die ik wil delen

Snoeibeleid

mei3

Ieder jaar worden, ondanks de belofte aan ons dat alleen het hoognodige wordt gesnoeid, in het park rond ons huis rigoureus bomen en struiken omgezaagd. Op ons commentaar dat het wel erg kaal wordt en wij onze mooie natuur en privacy kwijtraken krijgen wij te horen dat het wel weer aan zal groeien. Er groeit inderdaad wat aan; meters hoge brandnetels. Nadat wij deze zelf verwijderd hebben en ook hierover een klacht hebben ingediend wordt er inderdaad onderhoud gepleegd.

Er wordt geschoffeld en al het ‘onkruid’ verwijderd. Dit zijn de door mij ingezaaide wilde bloemen waarvan ik het zaad tijdens mijn wandelingen door de Wassum (het park) heb verzameld. Om de inmiddels weer hoog opgeschoten brandnetels wordt zorgvuldig heen geschoffeld. Ik heb bewust alleen bloemen ingezaaid die hier al voorkomen. Ik begrijp dat in een biotoop de brandnetels beslist een plaats moeten hebben maar de laatste jaren zijn ze de hoofdbegroeiing van het mooie park geworden. Ik was heel blij met de schaapskudde die zou zorgen voor de verspreiding van zaden van bloemen en kruiden. Zij hadden echter geen trek om de grote hoeveelheid brandnetels te verorberen.

Ik vraag bij de gemeente of ik de strook grond naast mijn huis mag adopteren en zelf onderhouden. Dat kan in de gemeente Venlo dus niet. Zonder verdere argumenten wordt mijn verzoek afgewezen. Op mijn mail met de argumenten waarom ik dit wil krijg ik geen antwoord. Het schoffel en snoeibeleid van de gemeente Venlo blijft voor mij een groot raadsel.

Al jaren kom ik thuis van mijn werk en jawel hoor, ze zijn weer geweest. Het stukje grond naast mijn huis is weer zorgvuldig ontdaan van bloeiend onkruid zoals klaproosjes en korenbloemen. Een blik is voldoende om te zien dat er weer om de brandnetels is heen geschoffeld. Ons eens zo mooie park wordt er nu echt door overwoekerd. Het wandelen wordt nagenoeg onmogelijk; Dat gaat alleen nog met hoge schoenen en een dikke spijkerbroek aan. De schapen die voor een natuurlijke begroeiing moeten zorgen zijn ondertussen weggesaneerd. Ik kan het ze niet kwalijk nemen dat ook zij met een grote boog om het brandnetel oerwoud heen liepen en smakelijkere hapjes zochten.

We wonen hier inmiddels 8 jaar. Ik ben alweer een brief aan het maken om het stuk grond naast mijn huis te adopteren. Wie weet komt hij mogelijk toch eens terecht bij iemand met begrip voor mijn standpunt.

100_1668

Ik mis ze echt. Samen met mijn overburen zijn wij een van de weinigen die echt van ‘overlast’ zouden kunnen spreken omdat ze volgens de herders nergens zo dicht bij de huizen kwamen als bij ons. Wij vonden het prachtig. Helaas dachten velen in de woonwijk er anders over.

2 Comments to

“Snoeibeleid”

 1. Avatar mei 4th, 2013 at 07:18 Aart Marchal Says:

  Hoi Thea.
  Hoe herkenbaar ! In alle gemeentes is de bezuinigings drift losgeslagen.
  Wij hebben precies dezelfde problematiek. Echter met één verschil met jouw situatie. Wij (Gea) hebben het onderhoud van de groenstrook naast ons hoekhuis zonder aanvraag naar ons toegetrokken omdat we het onkruid wat onze tuin in kwam beu waren.
  Aan de voorkant huren we het aangrenzende groenstrookje.
  Dat was ook altijd een grote onkruidbende.
  Nu wil de gemeente de huur gaan verhogen.
  Gaan we niet klakkeloos acceteren.
  Al eens eerder een briefje geschreven dat wij geld van de gemeente willen hebben voor aanschaf en onderhoud van
  hun grond. Helaas zonder succes. Succes verder met jullie onkruid strijd. Groetjes Aart en Gea


 2. Avatar mei 4th, 2013 at 07:43 admin Says:

  Hoi Aart

  Ik probeer het al jaren te onderhouden maar steeds als ze van de gemeente komen wordt wat ik heb gedaan rigoureus omgeschoffeld. Gewoon balen. Als ze willen bezuinigen moeten mensen als wij toch een uitkomst zijn zou je denken.


Email will not be published

Website example

Your Comment: