Mijn momentjes

Momenten uit mijn leven die ik wil delen
Browsing Balletje trappen

Tussenstand

maart15

Het is weer voetbal avond. Ik sta in de tuin een beetje met mijn planten te rommelen. Op het pad achter ons huis komen twee stelletjes langs. De meisjes zijn werkelijk bloedmooi! ‘Hallo mevrouw, kijkt u niet naar het voetballen?’ vraagt een van de jongens. ‘Nee’ is mijn antwoord. Sterker nog, ik weet zelfs niet wie tegen wie speelt! ‘Weet u dan zelfs geen tussenstand?’ vraagt hij teleurgesteld. Ook dat moet ik ontkennend beantwoorden. ‘Waarom ben je zelf niet aan het kijken?’ vraag ik benieuwd. ‘We moesten van hun komen’ zegt hij wijzend op de meisjes. Mijn man is ondertussen ook naar buiten gekomen. ‘Met wie sta je toch te praten?’ vraagt hij nieuwsgierig. Ik wijs naar de stelletjes die al wuivend door lopen en vertel hem waar ons gesprekje over ging. ‘Als het ze zo interesseert waarom kijken ze dan zelf niet?’ vraagt hij zich af. ‘Had jij op die leeftijd zo’n score laten lopen?’ vraag ik hem. Hij bekent eerlijk dat hij dat zeker niet had gedaan. Maar ja, hij was toen al geen voetballiefhebber!

Holland House

maart13

Wij staan met onze caravan in België in de buurt van Blankenberge op de camping. Hoewel wij nauwelijks TV kijken, al zeker niet op vakantie, hebben wij een klein apparaat bij ons. Dit is bedoeld voor noodgevallen. Stel je voor dat het dagen regent, dan wordt je de kaartspelletjes en scrabble wel moe. We boffen echter, het weer is niet stralend maar wel redelijk. Op ons veld staan veel Nederlanders. Onder hen een jong stelletje dat nog echt kampeert met een puptentje, campinggasstelletje en 2 oncomfortabele stoeltjes. Het is een leuk stel dat geregeld een praatje maakt. Ze zijn jong, verliefd en op vakantie met een minibudget. Ze maken geregeld een praatje en een enkele keer spelen ze ‘s avonds een spelletje kaart of scrabble mee.

Het is de tijd van het EK voetbal. Op avonden dat Nederland speelt is ons veld uitgestorven. De andere kampeerders zitten dan in een Belgisch café en volgen de wedstrijd. We zijn dan volkomen alleen op het veld en genieten van de rust. Van het stel horen we hoe het ervoor staat. Nederland staat tegen België in de finale. De avonden in het café hebben echter een groot gat in hun kleine budget geslagen. Mogen ze die avond bij ons kijken? Spontaan zeggen we ja en het stel is opgetogen. Het spreekt zich rond op het veld en steeds meer mensen vragen ons of ze ook mogen komen. Veel gezelliger met alleen Nederlanders onder elkaar. Natuurlijk mag dat. Binnen een paar uur is onze voortent omgetoverd in een heus ‘Holland House’. Iedereen helpt mee met versieren en na een paar uur is alles behangen met oranje slingers, vlaggetjes en zelfs lampjes. Er heerst een lacherige sfeer. Het regent opmerkingen.’We zullen die Belgen een poepie laten ruiken; Wat zullen ze janken morgen, die Belgen’en veel meer.

Al vroeg in de avond komt iedereen aanzetten met stoelen, hapjes en drankjes en zelfs een BBQ. Er wordt een verhoging in elkaar geflanst, zodat iedereen het kleine TV’tje ook goed kan zien. Toch wel gezellig vinden wij. Als niet voetballiefhebbers zorgen mijn man en ik wel voor de catering. Tijdens de wedstrijd is de spanning te snijden. Er wordt gevloekt, gescholden en geschreeuwd. Uiteindelijk verliest Nederland van België en de teleurstelling is groot. Van alle branie voor de wedstrijd is niets over en iedereen is opgelucht dat ze niet in het café gekeken hebben. Stel je de opmerkingen van de Belgen voor! Er wordt nog tot in de kleine uurtjes nabesproken. De drank en hapjes worden duchtig aangesproken en ondanks het verlies is de sfeer opperbest.

Bij daglicht is het veld rondom onze caravan werkelijk een ravage. Moedig beginnen we met opruimen en in no time zijn er ‘veegtroepen’. Met vereende krachten is het opruimen zo gepiept. Het voetbal avondje geeft verbroedering. ’s Avonds worden er stoelen en tafeltjes in het midden van het veld gezet en wordt het weer gezellig. Het jonge stel blijft wat langer want het geld om verder te trekken is op. Als we naar huis gaan worden we uitgezwaaid. Het was leuk en heel gezellig maar we zijn niet bekeerd tot voetballiefhebbers.